Ardeşen Belediye Başkanı Avni KÂHYA İle Ardeşeni Konuştuk - Ankara Ardeşen Kültür Derneği Haber ve Duyurular - Ankara Ardeşen Kültür Derneği

ANKARA ARDEŞEN KÜLTÜR DERNEĞİ
İçeriğe git

Ardeşen Belediye Başkanı Avni KÂHYA İle Ardeşeni Konuştuk

Ankara Ardeşen Kültür Derneği
Yayınlayan içinde Dernek Haberler ·
ARDEŞEN BELEDİYE BAŞKANI AVNİ KAHYA İLE ARDEŞENİ KONUŞTUK
Belediye başkanı olduktan sonra ilk kez derneğimizi ziyaret eden Avni Kahya projelerini, hedeflerini yönetim kurulumuzla paylaştı.
23.10.2019 tarihinde farklı amaçla Ankara’ya gelen ve derneğimizi ziyaret eden belediye başkanımızı yönetim kurulu olarak ağırladık ve Ardeşen’i konuşmaya başladık.
Avni KAHYA: Seçim sonrası 7 ay oldu ilk kez bir araya geliyoruz. Bana tüm Ardeşen’liler destek oldu, her  Ardeşen’liye teşekkür ediyorum.
Pazar’da Ahmet Basa  üç dönemdir belediye başkanı seçiliyor.  Gönül belediyeciliği yaptığı için kazanıyor. İstanbul'da çok şey yapıldı ancak kaybedildi. Ben yok biz varız diyoruz, yüksekten bakmayacağız, gönül bağı kurmaya, gönül belediyeciliği yapmaya çalışacağım.
5 yıl sonra yaptığımız hizmetlerle anılırsam kendimi başarılı hissedeceğim. Hiç kimseye bedel borcum yoktur.  Ardeşen Belediyesi Sürdürülebilir bir belediyedir. Eksik olan kısımları takviye ederek çözmeye çalışıyorum.
Kısa, orta ve uzun vadede yapmamız gerekenler var.
Kısa vadede, köylere beton döküyoruz, parke işlerini yapıyoruz. Liman'ın olduğu yerde 600 araçlık, eski terminalin olduğu yere 150 araçlık  ve ilköğretim altındaki alanda büyük bir otopark yapmayı planladık.
Yönetim kurulu üyelerimizin, su ile ilgili su içinde su sorunu yaşıyoruz en öncelikli sorunumuz olan su sorununa nasıl çözüm bulacaksınız? Sorumuza,
Su şebekesi, 1994 yılında yenilendi ancak yerin 80 santim altına konulan şebeke hattımız iki buçuk 3 metre altında kaldı. Borulardaki kaçakları belirlememiz mümkün olmuyor, tamiratı de çok zor oluyor. Aşırı derecede su kaybımız var.
İller Bankası ile görüşüp yeni su hattı yapmayı planladık. Ayda 300 bin lira elektrik parası ödüyoruz. Bunun yüzde yetmişi kaçak suya, yüzde otuzu kullanıma gidiyor. Büyük bir israf söz konusudur. Bu nedenle hattı yenilememiz gerekmektedir. Tüm mahallelere, belediye suyu verilebilecek duruma geleceğiz.
En iyi su Çaykara suyudur derler. Nedir bu su diye sorduğumuzda büyüklerimiz, Fırtına Deresi’nin yanında  sondajda çıkarılabilecek su olduğunu söylerlerdi. Araştırdık ve Türkiye'nin en büyük su rezervi ve en kaliteli suyu olduğunu gördük.
Suyun üstünde oturuyoruz. Bu suyu kullanacağız.
Tunca'nın üstünde 300 lt/sn  olan doğal suyun ilçemize getirilme maliyeti  11 milyon Euro dur.  Belediyemizin bu büyüklükte bütçesi yok. Bununla ilgili bir çalışmamız var. Avrupa Birliği'nden kredi alınacak ve çözüldüğünde tüm köy ve mahallelerimiz dahil ilçemizin su sorunu çözülecek.
Kısa vadede Organize Sanayi bölgesinden derin su kuyusundan çekilecek (1 m3/sn. günde yaklaşık 80 bin ton) suyun kullanılabilmesi için Hamidiye suyunun genel müdürü Kenan Çelik bey ile görüştük.  Cemil Akbeniz beyinde aynı bölgede bir çalışması var, bu bize engel değil. Ancak su havzasının alt tarafı çöp alanı olduğundan konu erteleniyor.
Çöp alanının kaldırılması için çalışmaya başlandı, proje aşamasında olup Pazar Melyat arasında çöp toplama bölgesi yapılacak. Geri dönüşüm organize edilecek, bu önemli bir konu çünkü yıllık 1 milyon çöp gideri olacak.
Çöp alanının kalkması ile 5- 6 ay sonra  alan, Su Fabrikası yapılabilecek konuma gelecek. Çöpün alanda bulunması önyargı oluşturuyor.  Suyu özel sektöre pazarlayacağız. Hedefimiz Türkiye ye, Dünya ya bu kaliteli su satılsın. Bu iş 1 milyar dolarlık bir iştir, bunu belediye olarak yapamayız.  ÇAYKUR’a teklif ettik.
Biz dağ suyunu getireceğiz, konuştuğumuz su şişelenebilir sudan bahsediyorum ben. Şu anda Suyun adı, patenti marka olması konuşuyoruz.
Dün yapamadıklarımızı bugün yapmaya çalışıyoruz.
Kanalizasyonda, kaba bir arıtma yapılıyor, kalan kısmı denize bırakılıyor.  Kahveciler Mahallesi'nde bir çalışmamız var bir bölümü bu denize bırakılan hatta bağlanacak. İlçemizde nüfus 25.400 köylerimizde nüfus ise 15.600 gözükmektedir. Oysa ilçemizde ikamet eden kişi sayısı en az 35.000 kişidir.
İller Bankası'ndan bir milyon TL alıyoruz bunun 700.000 Türk lirasını personel giderleri olarak kullanıyoruz, ayda maksimum 200.000 TL’lik yatırım yapabiliyoruz.
İlçe nüfusumuzu resmi olarak 35.000’e  çıkarmak için bir kampanya başlattık.  Hedefimiz İller Bankası'ndan alacağımız payın  büyütülmesidir.
Doğalgazda, çalışma başladı, belirli alanlara hatlar döşendi. Elektrik ve su hatlarının da değiştirilmesi gerekiyor, bu yapıldıktan sonra üst yapıya, parke çalışmalarına başlanacak.
Afyonbaba da mesire alanı yapma kararı çıktı. Üst yapısını yapamayız dedik, orman bakanımız Bekir Pakdemirli bey altyapıyı yapıp teslim edecek. Bu alan B tipi  Mesire Alanı olacak yatma alanı olmayacak.
Fidanlık kapanmış gençlik kampı olsun istedik.  Ancak daha önceden Fındıklı ilçesine söz verildiğinden ve aynı ilde iki yerde gençlik kampı söz konusu olamayacağından burasıda Mesire Alanı yapılsın istedik. Yataklı olarak biz İşletmeyi düşünüyoruz. Misafirlerimizi yatırmak için yerimiz yok, misafir edebileceğimiz A tipi mesire alanı ile bu hizmeti yapmayı hedefliyoruz.
Merkez Cami projeniz nedir? Tüm Ardeşen’liler bu sorumuza yanıt bekliyor sorumuza yanıtı,
Proje yapıldı, sürdürülemedi. Bitirmemiz gerekiyor. Bugün başla derseniz  başlayamam. Maddi olanaklarımız yok, satın alamıyoruz, olanağımız olduğunda çözeceğiz, ancak  bu konuda mülk sahipleri ile kamulaştırma zorlukları yaşıyoruz.
Çöp konusunda, geri dönüşüme yönelik belediyenin öncülüğünde  başta mahalle ve köy muhtarlarını, din görevlilerini, öğrencileri, ilçe sakinlerini işin içine katarak komisyon kurulmalı.  Toplanan atık gelirleri ile komisyonun alacağı kararlarlar la ilçemizin estetiğini güzelleştirecek ve benzeri göze girecek yatırımların yapılması sağlanmalı.  Böylece tüm Ardeşen ’linin in sorumluluk alarak projelerine sahip çıkması sağlanmalı. Bu şekilde çevre birinci yaratılması sağlanabilir mi sorumuza yanıtı “OLUR” oldu.  
Bayan hentbol takımı neden dağıldı sorumuza,
En büyük sponsor ÇAYKUR idi. Ancak ÇAYKUR'un tasarruf tedbirlerine girmesi Kulübü nakit sıkıntısına soktu. Belediyemizin bugüne kadar verdiği katkı yıllık 50.000 TL'yi geçmiyordu. Kulübün gideri yıllık 1 milyon liradır.  Belediye olarak bugüne kadar verilenin iki katını verelim dedik ancak bu yeterli olmadı.
Uluslararası Atmaca Festivali yapalım istiyorum. Yerel etkinliklerimize önem vermeliyiz.
Deniz alabalığını hayata geçirmek istiyorum. Ardeşen'de 45.000 insan yaşıyor, dışında ise 70.000’in  üstünde insan yaşamaktadır.
Kültür merkezimizde,  yeterince yerel ölçekte etkinlik yapılamıyor. Atölyelere ihtiyaç var,  bu konudaki çalışmamızı Ardeşen İlçe Eğitim Müdürlüğü ile yapmaya çalışacağız.
Bisiklet yolu projemiz,  tamamlanmak üzeredir,  bunu da hayata geçireceğiz.
Son bir projemiz deniz kıyısında dolgu ile millet bahçesi yapma projemizi yapma olanağımız yoktu. Hemşin de yapılacak TOKİ konutlarının kazısından çıkacak dolgu malzemesi ile dolguyu ücretsiz yapma olanağımız olacak ve projemizi uygulama şansına sahip olacağız.
Diyerek Ardeşen için yapılacak projeleri konusunda belediye başkanımız diyeceklerini tamamladı.
Sayın başkanın Ardeşen Kültür Derneğinden bir istemi oldu. “Bugün Rize Dernekleri Federasyonu kahvaltısını çağrıldım. Kahvaltıda Ardeşen’liler de vardı ve sohbet konusu Rizelilerin birliği idi. Rizelilerin birlikteliğine dernek olarak talip olmalısınız”  önerisinde bulundu. Derneğimizin başkanı Ahmet Üstoğlu, birlik ve beraberlik zorunluluğu vardır, bugüne kadar bu birliktelik için katkı koyduk koymaya da devam edeceğiz. Dedi.
Sohbetimizin sonunda belediye başkanımıza henüz yeni başkansınız sizi fazla yormayalım esprimize karşılık başkan kahkaha ile  “Aman ha, yorgunluk demeyin bu cümle ağzımdan çıkmayacaktır.  Cumhurbaşkanımız yorgun olanları değiştiriyor” esprisi ile cevap verdi.
Derneğimiz sosyal sorumluluğu gereği geleneksel olarak belediye başkanlarımızla yılda bir kez Ardeşen’i konuşuyoruz sizinle de bu sohbetlerimizi sürdürmek istiyoruz. Mart ayında bir yılınızı Ankara’da yaşayan Ardeşen’lilere anlatır mısınız? Önerimizi memnuniyetle kabul etti.
Ardeşen’liler için, Ardeşen’in geleceği için hayatı önem taşıyan projeler hakkında kafamıza takılan sorulara cevap aradık projeleri kamuoyu ile yorum yapmadan paylaşmak istedik. Verimli geçen sohbetimiz sonrasında İbrahim Mollamehmetoğlu’nun hazırlayıp ikram ettiği yöresel mıhlamamızı yedik ve başkanımızı başarılar dileyerek uğurladık.
ANKARA ARDEŞEN KÜLTÜR DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU


Kültür Derneği
Ankara Ardeşen
Kocatepe Mahallesi Bayındır 2 Sokak No :30/5 Kızılay/Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 433 53 09 Faks: (0312) 433 53 09
https://twitter.com/ArderAnkara
http://www.ardesenkulturdernegi.com
https://www.facebook.com/AarderAnkara
 E-posta: ardesenkulturdernegi@gmail.com
İçeriğe dön